Första gången jag verkligen fick upp ögonen för IKT i undervisningen var genom denna blogg. Jag hade sedan länge själv läst bloggar utifrån mina intressen och allvarligt funderat på att göra någon form av blogg tillsammans med eleverna. På praobloggen såg jag det för första gången.
Jag tilltalades av många saker. All information fanns tydligt att läsa för den som ville. Uppgiften kändes avgränsad och givande för eleverna. Jag gillade också att eleverna skulle kommentera varandras texter. Texterna riktade sig inte bara till läraren eller kanske klassen eleverna gick i utan mottagarna kunde enkelt utökas till andra klasser på skolan t ex.
Jag hade inte tiden att sätta ihop en sådan blogg då, men tanken har inte släppt mig. I höst ska det äntligen bli av.
När jag har läst blogglänkarna som våra lärare Lars Weiselius och Måns Hansson tipsat om har jag sett flera inspirerande exempel, t ex Tomas Åströms hemsida. Han har använt sig av Weebly, som ger ett mycket överskådligt intryck. Tror att jag gör mitt första försök där.
Det känns bra att veta att några av mina kursare redan är igång med bloggar och kanske även hemsidor på sina skolor. Jag har många frågor. Den viktigaste handlar förstås om elevernas lärande. Kan man se några positiva effekter av att arbeta på detta sätt?
Tomas Åström tipsar vidare om några artiklar att läsa angående en-till-en-datorer:
"En-till-En projekt och elevinflytande: Om hur elever i grundskolan upplever att ha en egen dator"
"Införande och acceptans av ny teknik - En studie utförd på gymnasieskolor i Malmö Stad"
Det får bli något för morgondagen.
Hej! det ska bli spännande att följa ditt försök med klassblogg och se hur du kommer att använda den. Jag ska ju också starta en, men eftersom mina elever är så små känns det som att det mest kommer att bli ett forum där jag visar vad vi gör i klassrummet för föräldrar och andra intresserade. Du har ju helt andra möjligheter eftersom dina elever är äldre. Ska bli spännande att följa!
SvaraRaderaHur har du fått fiskarna simma omkring högst upp?
SvaraRadera